Konsertmästaren

Orkesterns konsertmästare heter Lina Samuelsson. Hon är utbildad vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg och på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm där hon avslutade sina studier för Cecilia Zilliacus våren 2018. 

Hon är en engagerad kammarmusiker och driver flera egna ensembler, den mest fasta är Norna, en stråktrio med violasten Ester Forsberg och cellisten Viktoria Hillerud. Hon har framträtt vid festivaler som Östergötlands Musikdagar, Svensk Musikvår, Ljudvågor och Unga Musik på Slottet.

Som orkestermusiker är hon flitigt anlitad av de svenska professionella orkestrarna. De senaste åren har hon kunnat höras i Kungl. Hovkapellet och Sveriges Radios Symfoniorkester, men främst på Norrlandsoperan där hon varit heltidskontrakterad sedan starten av 2019. Hon är även en rutinerad och uppskattad konsertmästare.

Även om klassisk musik är hennes huvudgenre spelar hon gärna även annan musik. Hon har spelat in stråk för pop- och rockband och har tidigare spelat housemusik på Stockholmsklubbar. Hon har också ett stort intresse för musikal och har sedan flytten till huvudstaden deltagit i ett flertal produktioner, bl. a. Stockholmspremiären av populära Last 5 Years och som konsertmästare för orkestern i en feministisk, gender bended version av Jesus Christ Superstar.


Mer om Lina läser du på linasamuelsson.se

Foto: Bernhardina Hörnstein